Login
+Follow
Login

Norra Nittälven – den stora forsguiden

By Deliverance Team on 2013.07.02 In Movies Places

Nittälven guide.

This post will be in Swedish

Här kommer en komplett forsguide till norra Nittälven. Sträckan är mellan tjärnen Lilla Nitten och Uvbergsbron. Sträckan är en lagom dagstur på ca 11 km. Området ligger ca 2 mil nordväst om Kopparberg. Sträckan är endast paddelbar två veckor under snösmältningen, eller efter stora regnoväder under hösten vilket gör det svårt att planera in en paddeltur långt i förväg. I vissa videoklipp så är det på gränsen till paddelbart med mycket bottenkänning (slutet på april).

Karta Övre Nittälven copyMöjligheter till övernattning finns på flera ställen i området:

 • Vindskyddet Dansarbacken, Kaljoxadalens Naturreservat
 • Eskils Koja, Kaljoxadalens naturreservat
 • Två vindskydd vid Uvbergsbron
 • Vindskyddet vid Brattforsen
 • Stugan vid Djupdalshöjdens Naturreservat (Öppnas september 2013)
 • Ladan i Mördarhedens Naturreservat

Lilla Nitten - Övre Nittälvsdalen copyParkera på grusplanen vid Lilla Nitten. Mossen mellan parkeringen och tjärnen är blöt men inget problem att gå på om du har vadare eller torrdräkt. Annars går du runt den ca 100 meter.

Början av turen som går över tjärnen och de första 100 metrarna är lugn paddling. Endast en liten fors genom resterna av en gammal stenfördämning bjuder på någon större spänning.

Efter några hundra meter så börjar den mest intensiva sträckan på hela turen. Forsarna avlöser varandra på väg ner mot Övre Nittälvsdalens Naturreservat. En riktigt kul sträcka med mycket sten som dock kan ställa till besvär vid lågt vatten.

Mot slutet av den långa forssträckan så kommer älven in i Övre Nittälvsdalens Naturreservat. Du vet att du är där när du ser gångbron som går över älven. Efter den lugnar älven ner sig lite och bildar en lugn pool där man kan vila lite eller fylla på fint vatten från bäcken som rinner ut här.

Norra Nittälvsdalens Naturreservat bjuder på trevlig paddling i fin natur. Klass 1 och klass 2 forspartier dyker upp med jämna mellanrum.Övre nittälvsdalen copy


De två lite mer avancerade forsarna finns i den södra delen av naturreservatet. Den första är där gångbron går över älven. I slutet av forsen finns det en rastplats och eventuellt ved:

Den sista forsen i Övre Nittälvsdalens Naturreservat är kanske den roligaste. Bra fart och lite stenar.

Området mellan Övre Nittälvsdalens och Brattforsens Naturreservad bjuder på ett par forsar. Det här är en rak, bred och ganska grund fors.

Älven bjuder också på smala och krokiga passager på vissa ställen. Här rinner det på ganska bra så man får vara kvick med paddeln. Det börjar märkas att Brattforsen närmar sig.

Nu kommer vi in i Brattforsens Naturreservat. När du ser bron över älven så vet du att du är inne i reservatet.Brattforsen copy Här finns möjligheten att lyfta kanoten vid bron och gå längs stigen ner till vindskyddet. Väljer du att paddla så ska du vara mycket försiktig. Direkt när du ser vindskyddet på vänster sida så ska du avbryta paddlingen, annars riskerar du att åka utför det första av två vattenfall. Du ser i klippet hur mycket marginaler du har.

Här är det lämpligt att ta en längre paus och laga lite mad och njuta av vattenfallen innan det är dags att paddla vidare. Ett lyft genom reservatet är dock nödvändigt. Det är inte så långt, men lite besvärligt p.g.a. kuperad terräng.

Filmklippen som kommer nu är filmade på hösten efter några dagar kraftigt regnande, viket gjorde att det var rikligt med vatten i älven.
Lägg i strax nedanför det sista vattenfallet. Det här partiet går snabbt så det gäller att vara kvick med paddeln p.g.a. en del stenar.

Efter ett lite längre sel så kommer det en lång rak fors. Den är rensad för timmerflottning en gång i tiden så forsen kräver inga avancerade manövrar. Det är mest att flyta med och styra lite.

Efter raksträcken så kröker älven till vänster och bildar en klass 1-2 fors beroende på vattenflödet. Efter ca 100 meter så kröker den till höger och efter den kröken så ligger det ett nedfallet träd, som ni kan se i klippet. Den går att passera under såvida det inte råder riktigt högt vattenflöde.

Nu börjar älven lugna ner sig. Vägen ner mot Mördarhedens Naturreservat innehåller mest strömmande vatten och enkla klass 1 forsar.Mördarheden copy

Efter den här forsen så blir det en lång raksträcka som kräver ett lyft över ett träd.

Efter träden så kommer en fors förbi Nordtjärnsälvens utlopp. Nordtjärnsälven är mycket grund och går för det mesta inte att paddla.


Sträckan längs Mördarheden innehåller bara sel och strömmande vatten innan slutet vid Uvbergsbron.

5 Responses to "Norra Nittälven – den stora forsguiden"

  Comments (5)

 1. gear and beer wrote:

  Måste verkligen säga att jag beundrar ert arbete. I detalj och med hög läsvärdhet. Tack!

 2. Jesper wrote:

  Hej funderar på att ta Nittälven i april nu! Vart rekommenderar ni starten om man är ute efter 2 nätters övernattning. Funderar även att köpa den nya palavan till den turen. Vad har du för åsikter om den? Med vänlig hälsning, jesper

 3. Axel wrote:

  Shit, life savers! Tänkte paddla från lilla nitten med kanadensare, och jag är absolut inte en erfaren paddlare. Inser efter detta att det hade varit galenskap. Tack för en räddad helg, torr ryggsäck och glad hund.

 4. Leave a comment

  Your email address will not be published.

Text på svenska
På svenska
Follow our Facebook page
+Follow

Login